Klinika s Martinem Blackem – Plástovice, 21. – 25. srpna 2010

Martin Black je geniální učitel pracovního ježdění, zkušený kovboj, který obsedá stovky koní ročně a mezi jehož učitele patřili takoví velikáni, jako byli Ray Hunt a Tom Dorrance. Díky pořadatelským aktivitám Ranče 28 jsme s ním mohli strávit čtyři dny na klinice na jihu Čech.

Demonstroval nám svou práci při obsedání tří hříbat, poté jsme dva dny pracovali na obecném horsemanshipu a dva dny jezdili kolem telátek a lasovali.

Martin není učitel, který by do vás hustil jedno cvičení za druhým, ale spíše nadhazuje témata k zamyšlení, nechá vás procítit korektní i nekorektní působení jezdce na koně a chce od vás slyšet, co jste u toho cítili. Snaží se vás dovést k prožitku, že čím méně použijeme pomůcek a nahradíme je větším použitím citu, tím snáze nám bude kůň rozumět a tím ochotněji bude spolupracovat. Pocitové ježdění, věc, o které si můžete mnohé přečíst, ale bez vlastního prožitku budete stále tápat. Je těžké si představit, s jakou jemností a přesností lze ovládat pohyb nohou vlastního koně. Navíc je to něco, co se člověk učí celý život a nikdy nedojde k cíli. Ale někde se začít musí.

 

Fotografie v galerii použity s laskavým svolením autorky Věry Markové. www.veramarkova.com

 

 

This entry was posted in Kurzy, studijní pobyty, Martin Black. Bookmark the permalink.

Comments are closed.