Alvord Ranch School – Oregon, USA – květen, červen 2011

Rančerská škola na Alvordu není zrovna místem pro pohodovou rekreaci, ačkoli by se to možná někomu z fotek mohlo zdát. Naopak zde zaplatíte nemalé peníze za to, že můžete pracovat. Když je hodně práce, tak klidně i od čtyř ráno do půl desáté večer. A že práce na Alvordu je pořád dost a dost.

Alvord vlastní asi 2300 krav (matek), k tomu neskutečné rozlohy neuvěřitelně chudých pastvin (poušť, bažiny, hory – nic mezi tím), takže pokud se neznačkovalo, nesháněli se ročci na prodej či nevyšetřovali býci, přeháněla se menší stáda matek s telaty po chudých patvinách tak, aby měli neustále dostatek potravy. Přímo při práci nám pak Martin pomáhal jak lépe číst a ovládat dobytek, jak se snáze dorozumět s vlastním koněm, jak to všechno zkombinovat při lasování. Oregonská krajina se nám stala obrovskou tréninkovou halou – využívali jsme krajinné prvky pro trénink obratů, pozice při sliding stopu, spinovali na cestě při čekání na trailer, cuttovali jsme „suché“ krávy, lasovali telata a při přesouvání býků jsme s nimi cválali kruhy. Začínám chápat, že vaquero koně opravdu vznikají tam venku, při práci.

Obrovská lekce horsemanshipu a stockmanshipu, ale i celoživotní vzpomínka na dechberoucí výhledy na hory i z hor, na stádo cválajících mustangů, pohledy na vycházející i zapadající oregonské slunce z koňského hřbetu, pohodu při koupání v horkých pramenech i na pokoru a moudrost několikáté generace kovbojů. Mám pocit, jako by tady byl Bůh světu blíž. Pokud člověk chce…

 

 

 

 

This entry was posted in Kurzy, studijní pobyty, Martin Black. Bookmark the permalink.

Comments are closed.