Florida, USA – únor, březen 2013

Začátek února. Dokonce i v Bruneau, Idahu, leží sníh. Místní silnice nikdo neodhrnuje, auta raději nevyjíždí, jen silné pick-upy. Na Y6 ranči u Martina Blacka zapojujeme dva trailery a vyrážíme k horám na zimní pastviny koní. Chapsy, bunda s beránkem, teplý šátek. Nebýt silného větru mohla z toho být pěkná vyjížďka. Takto se po hodině v sedle už ani neklepu, jsem na to moc ztuhlá… Stahujeme stádo koní a ty hubenější pak bereme zpátky na ranč. Uživit se celou zimu v chudém porostu pouštní trávy, v prudkých svazích mezi kamením, mohou jen tvrdě odchovaní koně v dobré kondici.

O pár dní později letím s Martinem a Jennifer na Floridu. Téměř celé tři týdny, které tady trávíme, svítí sluníčko, odpoledne chodíme v košilích, téměř nefouká. Na takovou zimu si stěžovat nemůžu 🙂

Máme pár dní čas, než začne Martinova klinika, tak navštěvujeme kurz Sylvie Zerbini. Sylvia je devátou generací cirkusové rodiny, pracuje se stádem arabských hřebců ve volnosti. Žádný naučený dril, ale komunikace mezi člověkem a koněm. Koně s jiskrou v oku, temperamentem a chutí hrát si. Každý kůň je jedinečnou individualitou, každý se předvádí po svém. Sledovat jejich představení není jen zážitkem pro oko, mne těšilo především vidět spokojené a veselé, spolupracující koně.

Dvoutýdenní klinika horsemanship a cow-working s Martinem Blackem. Stejně jako loni si půjčuji koně z místní záchranné stanice. Každý kůň má svoji více či méně pohnutou historii, různé zkušenosti s lidmi i s jezdectvím. Jsou velmi nároční na ježdění a díky tomu se od nich mohu hodně naučit. Na konci kliniky mám pocit, že mi praskne hlava – mám o čem přemýšlet a co vstřebávat na dlouho dopředu 🙂

Poslední týden trávíme v soukromé stáji Pata Parelliho v jeho tréninkovém centru. Pat pozval Martina, aby jej a jeho lepší studenty naučil něco více o práci s kravami a rančerském lasováni. Martin i Pat jsou jedni z nejúspěšnějších horsemanů na světě. Přesto se ani jeden nebojí přiznat, že neumí všechno na světe, a rádi se učí novým věcem od specialistů a kvalitních jezdců svého oboru.

Podrobnější povídání o těchto klinikách i o dalších zajímavých stájích a horsemanech, které jsme během floridského výletu navštívili, by mělo vyjit v některém z dalších čísel časopisu Horseman.

This entry was posted in Nezařazené. Bookmark the permalink.

Comments are closed.