WSRRA National Finals Ranch Rodeo – 6.11.2011, Winnemucca, Nevada, USA

Western States Ranch Rodeo Association – http://wsrra.org

V neděli jsme vyrazili do Nevady na finále Rančerského rodea. Pětihodinová cesta, takže v podstatě k sousedům o dvě vesnice dál. Zasněžená Nevadská poušť, hory nad městečkem, kasina na každém rohu.

Ranch Rodeo je setkání nejen opravdových kovbojů, ale také obyčejných lidí, kteří fandí tomuto stylu života a práce. V soutěžní podobě představuje opravdovou rančerskou práci a přibližuje ji v atraktivní podobě širšímu spektru diváků.

Po ranní bohoslužbě (už jste někdy seděli v kostele na tribuně jezdecké haly, s kloboukem na hlavě a poslouchali faráře-kovboje? Je to úžasně lidské, upřímné, a opravdové) nás čeká slavnostní nástup všech týmů, včetně nezbytné americké vlajky a zpívané hymny. A pak už jednotlivé disciplíny samotného rodea.

Branding (značkování) – dva kovbojové zalasují jedno ze čtyř telat v ohradě, za hlavu a zadní nohy. Dvojice kovbojů na zemi pak tele naznačkuje barvou na značkovacím železe. Vyhrává tým, který nejrychleji naznačkuje všechna čtyři telata.

Tie Down Steer Roping – čtveřice kovbojů zalasuje libovolným způsobem cca roční tele, povalí ho na zem a sváže mu tři nohy tak, aby nemohlo vstát.

Při Doctoringu čtveřice kovbojů nejprve oddělí dvojici určených telat ze stáda, zalasuje je a označí barvou.

Working Ranch Horse – kombinace reiningové úlohy, práce s teletem na stěně a lasování.

Z dalších disciplín pobavily hlavně nakládání telat do přívěsu, nebo také nezbytný bronc riding (jízda na vyhazujícím koni).

Celkově musím říct, že se mi to hodně líbilo. Nejsem nějaký zvláštní příznivec rodea, ale tohle bylo nejen rychlé, zábavné, ale i poučné. Vše navazuje na práci na ranči, a i zde, v aréně pod tlakem času, je vidět, že dobré jezdectví i čtení dobytka vám pomůže nejen k líbivé jízdě, ale ve svém důsledku také k rychlejšímu času.

 

This entry was posted in Reportáže. Bookmark the permalink.

Comments are closed.