Podzim na Y6 Ranch – září, říjen, listopad 2013 – Bruneau, Idaho, USA

Začátek září je v celé oblasti Great Basin (Oregon, Idaho, Nevada) ve znamení tradičního Elko County Show. Reined Cow Horse Shows plné koní na tradičních hackamore, two-rein a bridle. Jedni z nejlepších cow horse dneška.

A po návštěvě Elko County Fair přesun zpě do Bruneau, kde na nás již čekala Emily Kitching a natáčení Martinova nového DVD o obsedání hříbat. Tentokrát pojaté ne jako demonstrace Martinova umění, ale více jako pohled na Martinovu kliniku, se všemi nedostaky nás, studentů, se všemi našimi dotazy a Martinovým vysvětlováním detailů, poodkrývajícím filozofii skrytou za Martinovým přístupem.

Tato obsedací klinika byla zatím nejpovedenější ze všech, které jsem absolvovala. Hříbata po Martinově plnokrevném hřebci byla ochotná a snaživá, a my již mimo dosah Emily kamery jsme je pátý den po obsednutí vzali do pouště, pomotat se mezi keříčky šalvěje, poprvé nacválat za Martinovým doprovodným koněm, sklouznout prudké kamenité svahy. Hříbata, která vědí, jak se o sebe v tomto terénu postarat. A jezdec má jen za úkol zůstat s hříbětem, protože to se pak postará i o svého jezdce.

Následovala horsemanship klinika, cow working zaměřená na práci se stádem krav v otevřeném prostoru i na práci v A-pen a nakonec týden lasování zakončený značkováním několika posledních sousedových telat.

Po klinikách v Bruneau jsme se vydali na rodeo do Oregonského Jordan Valley. Ve dvojicích jsme se přihlásili do soutěže Team Branding, partnerská dvojice nám pak byla dolosována. Po hodinách čekání ve větru a poletujícím mrznoucím mrholení pak bylo zápolení s odrostlými telaty příjemným zahřívacím zpestřením. Team Branding je pro mne nejzábavnější rodeova disciplína, díky své pestrosti a všestranným nárokům. Takovou malou radostnou tečku za mým dvouletým “kovboským” životem  udělal Pat Stanford, dlouholetý komentátor tradičního  Jordan Valley Big Loop Rodeo, když oznámil, že jsme s Martinem Black díky času na druhém místě z asi padesáti týmů.

Říjen a listopad byl na Y6 ranči ve znamení stavění nových plotů, ale také kurzu na úpravu bosých kopyt a kování koní s Troy Kerr, kliniky zaměřené na letmé přeskoky ve cvalu s Jim a Donnette Hicks v Heber City, Utah, a pro mne především  pokračování tréninku s mým hackamore hříbětem, kobylkou čerstvě seznámenou s two-rein, valáškem s nemnoha zkušenostmi s bridle a bývalým bridle horse show koněm Martina a Jennifer Black. Čím více se s tímto tradičním postupem ve výcviku koní seznamuji, tím více si ho vážím a zamilovávám pro jeho schopnost ponechat koním jejich temperament, charakter, a současně jim představit společnou, jednotnou práci s jejich jezdcem.

 

This entry was posted in Nezařazené. Bookmark the permalink.

Comments are closed.