NRHA a NCHA Futurity. Oklahoma a Texas, USA. Prosinec 2011.

Během Texaské kliniky jsme se byli podívat také na finále reiningového futurity v Oklahoma City a na cuttingové futurity ve Fort Worth. Nejlepší westernoví sportovní jezdci světa v jedné aréně. Člověk moc nechce vědět, jak to vypadá na tréninku většiny z nich, ale na výsledek (tedy finálové jízdy v Open třídě) je moc pěkná podívaná.

Na futurity se každoročně přihlásí stovky mladých koní z celých Spojených států. První předkola pak začínají několik týdnů před závěrečným finále. Do toho můžete navštívit různé jezdecké demonstrace (Pat Parelli), potkat slavné koně historie (He’s a Peptospoonful), nejvýznamnější jezdce (Buster Welch), koupit koně (mladé hříbě nebo zkušeného závodníka) na nezbytné futurity aukci, a nakoupit v nepřeberném množství stánků s tématickým zbožím. A večer si pak zajít do některé z mnoha vynikajících texaských restaurací na neopakovatelný steak.

Mým osobním největším zážitkem celých futurity byl trénink Douga Jordana. Tento sympatický cuttingový trenér jezdil svého času s Rayem Huntem. V roce 1988 byl druhý na NCHA Futurity za vítězným Billem Freemanem, kdy předváděl svého koně Cols Lil Pepper na kroužkovém udidle. V roce 2000 byl uveden do NCHA Síně slávy. Doug asi jako jediný účastník futurity jezdí své mladé koně na jednoduchém kroužkovém udidle. Snaží se pro práci získat mysl koně, protože jak říká, tělo pak bude následovat. Jeho jízdy včetně opravování chyb jsou nejen “měkké” na pohled, ale také srozumitelné pro koně, který pak do práce vloží vše, co má.

Letošním vítězem reiningového futurity se stal Andrea Fappani s koněm Lil Joe Cash, v Non-Pro třídě pak Veronica St-Onge s koněm Spooks N Sparks. Videa s jejich jízdami i další výsledky si můžete prohlédnout na oficiálních stránkách NRHA Futurity.

Vítězem 50. ročníku NCHA Futurity se stal Craig Thompson s klisnou Oh Miss Caroline, v Non-Pro třídě Kade Smith s koněm Lean This Rey. Oficiální NCHA stránky, video Open Futurity, video Non-Pro Futurity.

 

 

This entry was posted in Nezařazené. Bookmark the permalink.

Comments are closed.